Welkom. inloggen
rss rss rss

FC Twente in de UEFA Champions League? Alles wat je moet weten over het Europees avontuur

Een goed seizoen werd door FC Twente beloond met een derde plek in de Eredivisie, waardoor de ploeg van trainer Joseph Oosting zich geplaatst heeft voor de voorronde van de UEFA Champions League. Wat staat hen te wachten?

De Tukkers stromen in de derde voorronde van het miljardenbal in en gaan de koker in tijdens de loting op 22 juli. Landskampioen PSV en nummer twee Feyenoord hebben zich door hun klassering in de Eredivisie al verzekerd van de groepsfase. Slechts één keer eerder in de clubgeschiedenis was FC Twente onderdeel van de beste voetbalcompetitie voor clubs. Tijd voor een terug- én vooruitblik naar FC Twente in de UEFA Champions League!

Wanneer debuteerde FC Twente in de Champions League?

Het wordt de vijfde keer dat de Tukkers hun opwachting maken in het miljardenbal, nadat eerder in seizoenen 2008-2009, 2009-2010, 2010-2011 en 2011-2012 minimaal één voorronde gespeeld werd. In totaal speelde FC Twente dus drie keer in de voorronde. Hoe verging het destijds?

Hoe presteerde FC Twente in het verleden?

In de derde kwalificatieronde van de UEFA Champions League in seizoen 2008-2009 werd Arsenal gekoppeld aan de Nederlandse ploeg. In de thuiswedstrijd werd met 0-2 verloren, waardoor de Tukkers een opgave wachtte tijdens een bezoek aan het Emirates Stadium. Uitslag? 4-0. Later in dat seizoen participeerde de ploeg in de 38e editie van de UEFA Cup.

In seizoen 2009-2010 vormde de derde voorronde een struikelblok onder leiding van Steve McClaren. De Tukkers kwamen toen niet in de groepsfase. Het Portugese Sporting Lissabon wist tot twee keer toe niet te winnen, maar ging wél door. In De Grolsch Veste werd het namelijk 1-1 en in Portugal volgde een doelpuntloos gelijkspel, waardoor op basis van gescoorde goals in een uitwedstrijd de beslissing viel. Hierdoor speelde FC Twente dat jaar in de UEFA Europa League.

Één jaar later was het wél raak. Na het behalen van de landstitel in 2010 volgde deelname aan de groepsfase van de Champions League.

Tegen wie speelde FC Twente de eerste groepsfase van de Champions League?

Het debuut ging helaas niet gepaard met een gelukkige loting, want Internazionale, Tottenham Hotspur en Werder Bremen waren de drie groepsgenoten. De Italianen uit Milaan waren in het jaar daarvoor de winnaar geworden van de UEFA Champions League en kwamen als eerste op bezoek in Enschede. De verwachtingen waren dan ook niet te hoog gespannen in Twente, maar desondanks sleepten de Tukkers er één punt uit na een 2-2 remise.

Na een 4-1 nederlaag in Londen en een nieuw gelijkspel in eigen huis tegen Werder Bremen waren de Duitsers voor eigen publiek wél een prooi voor de ploeg die inmiddels onder leiding stond van trainer Michel Preud’Homme. Door treffers van Nacer Chadli en Luuk de Jong werd het 0-2 en daarmee was de eerste en laatste zege van FC Twente in de UEFA Champions League een feit. Na een nipte verliespartij in San Siro en een spectaculaire remise tegen de Spurs eindigde FC Twente met zes punten op de derde plek, waardoor het uitgeschakeld was in het miljardenbal.

De laatste deelname aan de Champions League eindigde weer vóór de groepsfase. In de derde voorronde werd gewonnen van het Roemeense FC Vaslui. Na een 2-0 zege in eigen huis werd in de uitwedstrijd niet verloren, waardoor het Portugese SL Benfica de opponent werd in de play-offs. Na een 2-2 gelijkspel in Enschede werd de uitwedstrijd met 3-1 verloren, waardoor een tweede deelname aan de groepsfase uitbleef. Tijd voor verandering!

Wie wordt de eerste tegenstander van FC Twente in de UEFA Champions League?

Ditmaal wacht een nieuwe kans op de groepsfase van de UEFA Champions League, die helemaal omgegooid is. Met ingang van volgend seizoen is er namelijk geen sprake meer van een groepsfase met acht verschillende groepen, maar één grote ranglijst. De eerste acht ploegen overwinteren direct en de nummers 9 tot en met 24 bepalen middels een tussenronde wie doorstoot naar de achtste finales. De topcompetitie is wereldwijd populair, net als het voetbal wedden op de uitslagen.

Door de huidige gang van zaken biedt de derde plek van de Eredivisie-ranglijst recht op de derde voorronde en FC Twente stroomt met een ongeplaatste status in. Dat is niet optimaal, omdat een beschermde status gunstigere opponenten biedt. Er is al bekend welke vier verschillende opties er deze editie zijn;

  • Rangers FC (Schotland)
  • LOSC Lille (Frankrijk)
  • Red Bull Salzburg (Oostenrijk)
  • Slavia Praag (Tsjechië)

Wanneer speelt FC Twente in de UEFA Champions League in seizoen 2024-2025?

De supporters kunnen de agenda’s in ieder geval al trekken, want de speeldata zijn al wél bekend. Op 6 of 7 augustus vindt de eerste ontmoeting plaats en op dinsdag 13 augustus valt een definitieve beslissing. Tijdens de loting wordt ook bekend op welke datum de thuiswedstrijd gespeeld wordt. Mocht het eerste tweeluik overleefd worden, wachten twee duels in de play-offs. Als daar opnieuw gewonnen wordt, is plaatsing voor de UEFA Champions League definitief een feit en kunnen de liefhebbers weer op FC Twente’s kansen voetbal wedden!.

 

-

Twente-uitblinker bewijst: ‘Zoveelste transferblunder Ajax’

Gisteren om 14:31 door Soccernews.nl

Volgens columnist Henk Spaan heeft Ajax een enorme fout gemaakt door rechtsback annex middenvelder Youri Regeer te snel te laten vertrekken. Tegenwoordig maakt hij het mooie weer bij FC Twente, dat deze zomer nog een bod van SL Benfica op Regeer binnenkreeg.In zijn column voor Het Parool schrijft Spaan: “Voor Regeer heb ik altijd een zwak gehad. Niet zo lang geleden werd Regeer verkocht aan FC Twente. Ik zag hem bij Jong Oranje en concludeerde: te snel van de hand gedaan door Ajax. De zoveelste. Tegen Jong Noord-Macedonië speelde hij op tien en hij speelde goed. Op dit tot...

Eljero Elia betreurt ‘gebrek aan waardering’

Gisteren om 13:11 door Soccernews.nl

Eljero Elia vindt dat hij niet genoeg waardering heeft gekregen voor zijn carrière als prof, bij de clubs FC Twente, HSV, Juventus, Southampton en Feyenoord. Tegenwoordig voetbalt hij voor de Haagse club FC Skillz in de eerste klasse.“De waardering die ik heb teruggekregen van de dingen die ik heb gedaan, was maar heel klein”, treurt Elia in een interview met het Algemeen Dagblad. “Ik hecht er eerlijk gezegd niet zoveel waarde aan dat ik bij grote clubs heb gespeeld. Het is een mooie carrière geweest en ik ben blij dat ik het heb gedaan, maar het leven daar...

Verbeek vreest voor Twente: “Dat vraag ik me af”

6 sep 2024 om 23:11 door Soccernews.nl

FC Twente verspeelde in de eerste drie Eredivisie-wedstrijden van het seizoen al vijf punten. Gertjan Verbeek sluit niet uit dat de Tukkers een relatief zwaar seizoen tegemoet gaan.Voormalig Twente-trainer Jan van Staa kijkt er met een dubbel gevoel naar. In De Oosttribune legt hij uit: “Je moet nog een wedstrijd inhalen, dus het is een beetje een vertekend beeld, maar als je naar de resultaten kijkt… Vijf punten verliezen is gewoon heel veel.”Verbeek vindt de Twente-selectie niet beter dan vorig seizoen. “Ik heb nog steeds het gevoel dat de trainer zoekende is. Het ve...

Mees Hilgers en Eliano Reijnders worden international voor Indonesië

6 sep 2024 om 16:50 door RTV Oost

Mees Hilgers en Eliano Reijnders gaan voetballen voor Indonesië. Het duo is nu in Jakarta om kennis te maken met de ploeg. Ze gaan nog niet spelen, maar vanaf de volgende interlandperiode mag dat wel."Ik ben super trots op dit moment", vertelt Mees Hilgers. "Ik weet eigenlijk niet hoe ik het gevoel moet omschrijven. Ik heb Indische roots en ben hier in Nederland opgegroeid met mijn Indonesische familie. Ik kijk er erg naar uit om het avontuur mee te maken en ben heel benieuwd hoe het is om daar te zijn. Mijn ploeggenoten bij FC Twente zijn ook heel blij voor mij en hebben m...

‘Oosting begaat FC Twente-blunder’

6 sep 2024 om 08:11 door Soccernews.nl

Jong Oranje kende donderdagavond weinig moeite met Jong Noord-Macedonië. De talenten van Michael Reiziger wonnen maar liefst met 5-0. Twee doelpunten kwamen op naam van Youri Regeer, die door Reiziger op het middenveld was geposteerd. Een positie waar de oud-Ajacied bij FC Twente momenteel niet speelt. Als het aan de Twente-fans ligt gaat trainer Joseph Oosting daar snel verandering in brengen. Op het sociale medium X wijst men Oosting dan ook terecht. Een greep uit de reacties.Zien jullie waar regeer nu staat bij #jongoranje wellicht volgende wedstrijd ook deze positie bij ons #oosting #...