Welkom. inloggen
rss rss rss

Groundhoppen vanuit Enschede: bezoek deze legendarische stadions

Enschede is net even strategischer gelegen dan andere Nederlandse clubs. In no time vind je jezelf en je vrienden terug oog in oog met Die Gelbe Wand, tijdens een wedstrijd in de Veltins Arena of in de zeldzame dug-out van een minder bekende parel. Ga groundhoppen met vrienden! Weekendtas achterin, routeplanner en playlist aan en op pad.

Hoe betaal je dat allemaal?

We zijn niet allemaal zo vermogend als de spelers die wekelijks in deze stadions rondrennen, dus enkele besparingstips zijn wel handig voor zo'n roadtrip. Kwestie van omdenken. Waar profvoetballers bij de eerste de beste juwelier naar binnen stappen voor een klokkie, trouwring of kekke gouden ketting, kijk jij op internet waar je voordelig horloges en sieraden scoort. Waar elke speler van pakweg Borussia Dortmund in zijn eigen auto stapt, ga jij carpoolen, zeker tijdens dit uitje. En in plaats van een peperduur hotel kijk je online voor alternatieve manieren om ergens te overnachten. Het gaat erom dat je samen lol hebt. Dat kan ook met thuis gesmeerde broodjes in plaats van dure en smakeloze sandwiches van tankstations.

Bij vrienden op bezoek in Gelsenkirchen

Het is vanaf Enschede nog geen anderhalf uur rijden naar de Veltins Arena van het met FC Twente bevriende Schalke '04. De wandeling vol afbeeldingen van iconische spelers richting het stadion is bijzonder. Op dezelfde afstand vind je het Signal Iduna Park van Borussia Dortmund. Het Weserstadion, het onderkomen van Werder Bremen, is een bezoekje waard op twee uur rijden. Al deze Bundesliga-tempels waar op hoog niveau gebald wordt, bieden rondleidingen aan. De groundhopper bezoekt volgens de ongeschreven wetten ook een wedstrijd, anders ben je er simpelweg niet geweest.

Minder bekende parels

Het zijn niet alleen de grote clubs die in de belangstelling staan van de ware groundhopper. Een minder bekende parel is Westfalia Herne, ergens tussen Bochum en Gelsenkirchen, dus een aanrader op weg naar Die Königsblauen. Beluister deze podcast van De Staantribune om erachter te komen waarom juist dit onbeduidende plekje op de bucketlist stond.

Vervallen tribunes en kapotte tickethuisjes

Het gaat vaak om de nostalgie, de rauwe voetbalgeschiedenis, de romantiek van het blauwbekken langs de lijn tijdens een vooraf kansloos geachte exercitie. Een vervallen tribune waar je je tanden in een broodje halfrauwe worst zet, het tickethuisje dat van ellende bijna uit elkaar valt, de gescheurde cornervlag die door een vrijwilliger met alle goede bedoelingen gerepareerd is om de kosten van een nieuwe uit te sparen. En niet zozeer om het voetbal, daarvoor ga je immers naar de Grolsch Veste, waar het seizoen 2022-2023 tot nu toe helemaal niet tegenvalt.

Contrast

De stap naar een legendarisch stadion is soms met een enkele handtekening onder een miljoenencontract gemaakt. De weg ernaartoe is bezaaid met wedstrijden op slecht bezochte, desolate plekken. En het dure horloge of de kapitale sportwagen kan zomaar ingeruild worden als het even tegenzit tijdens een carrière. Zonder al die onooglijke stadionnetjes die die naam goedbeschouwd niet mogen dragen, is er ook geen profvoetbal. Je begeeft je als groundhopper als het ware in de kraamkamers der talenten. En je bent met vrienden op stap!

 

-

FC Twente maakt het bovenin weer ontzettend spannend

Gisteren om 23:11 door Soccernews.nl

De vrouwen van FC Twente hebben ook hun tweede matchpoint verspeelt. Op bezoek bij nummer vier Fortuna Sittard ging de ploeg van Joran Pot met 2-0 onderuit en heeft nog maar 2 punten voorsprong op concurrent Ajax. Het wordt hierdoor een bloedstollende laatste speelronde in de Vrouwen Eredivisie.FC Twente-aanvoerder Renate Jansen was na afloop van het verloren duel in midden-Limburg duidelijk: ”Het gif is er wel, maar we moeten er meer in gaan geloven. Wij doen dat ook niet expres. We willen gewoon kampioen worden en daar doen we alles voor, maar dit is natuurlijk ondermaats”, aldus...

Zorgen om aanblijven FC Twente sterkhouder

Gisteren om 23:01 door Soccernews.nl

Bij RTV Oost zijn ze er allerminst zeker van dat aanvaller Sem Steijn komend seizoen nog te bewonderen is in Enschede. In de podcast De Oosttribune werd er flink gediscussieerd over de zoon van Maurice Steijn. Ex-Go Ahead Eagles Coach Jan van Staa opperde de 2. Bundesliga als goede optie. ”Dat is toch logisch? Als je zijn cijfers ziet als aanvallende middenvelder. In de 2. Bundesliga zoeken ze dit soort jongens aan de lopende band. Loopvermogen, scorend vermogen. Je ziet hem elk jaar beter worden.” Nico Wantia trekt dit in twijfel. ”Waarom zou hij daar naartoe gaan als h...

‘FC Twente heeft Boschker-opvolger in beeld’

Gisteren om 15:21 door Soccernews.nl

FC Twente lijkt na het aangekondigde vertrek van Sander Boschker snel een vervangen te kunnen aantrekken. De Telegraaf meldt dat Rein Baart de beoogde opvolger moet worden van het Twente-icoon. Baart staat momenteel nog onder contract bij VVV-Venlo.SN Betrouwbaarheidsmeter:Dat Twente uitkomt bij Baart is een logische gedachte. De Arnhemmer staat bij VVV onder contract, maar kent Twente-trainer Joseph Oosting goed. Baart werkte eerder samen met Oosting bij RKC Waalwijk, maar was daarnaast ook al actief bij andere Ere- en Eerste Divisie-clybs.De oud-doelman was als keeperstrainer onder meer acti...

Voorbeschouwing: maakt AZ Alkmaar nog kans op een derde plek in de Eredivisie?

Gisteren om 08:01 door Soccernews.nl

Het einde nadert van vele competities, ook de Eredivisie. Zo is wel bekend dat PSV Eindhoven kampioen wordt en Vitesse zal degraderen. Toch is het voor andere teams weer wat spannender. AZ Alkmaar en FC Twente strijden nog om de nummer 3 plek in de competitie wat goed is voor voorronde in de Champions League kwalificatie. Wie o wie pakt deze felbegeerde plek?AFAS StadionEredivisie5 mei 202416:45AZ Alkmaar heeft in de vorige wedstrijd tegen NEC Nijmegen gespeeld. Hiermee wist AZ Europees voetbal veilig te stellen en dat is al een overwinning op zich voor de Alkmaarders. Een overtuigende overwin...

Zwak FC Twente Vrouwen laat ook tweede kans op titel liggen en ziet Ajax tot twee punten naderen

1 mei 2024 om 22:18 door RTV Oost

FC Twente Vrouwen is er ook bij de tweede kans niet in geslaagd om de negende landstitel binnen te halen. Bij Fortuna Sittard ging de ploeg van Joran Pot met 2-0 onderuit en omdat concurrent Ajax wel won van PSV, bracht die ploeg het verschil, met nog een duel te spelen, terug tot twee punten. Ella Peddemors kreeg de eerste kans, maar kwam niet tot scoren. Twente probeerde het daarna vooral van afstand, maar Kim Everaerts en Renate Jansen troffen ook geen doel.